Fonogram hírek

A friss Fonogram-díjas Borlai Gergő Artisjus-díjat kapott!

A friss Fonogram-díjas Borlai Gergő Artisjus-díjat kapott!

Idén az év hazai jazz zenei albuma vagy hangfelvétele kategória jelöltjei közül Borlai Gergő kiadványának ítélte oda a Fonogram zsűrije a kategória díját, tegnap pedig az is kiderült, hogy a tavasz újabb elismeréseket tartogat a dobos-tálentum számára, megkapta ugyanis az év zeneszerzőjének járó Artisjus-díjat is.

"Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus: kilenc zeneszerzőt és szövegírót tüntettek ki. Fábri Péter életműdíjat, Borlai Gergő az év zeneszerzője címet, Major Eszter pedig az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. A 2020-as év produkciójának a Random Tripet választották. A szerzői egyesület posztumusz junior díjjal tiszteleg az idén elhunyt Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt. A komolyzene területéről Soproni József, Horváth Márton Levente és Molnár Viktor kap elismerést. Az év nótaszerzője Éliás Tibor lett" - számolt be a dalszerzo.hu.

Borlai Gergő hazánk talán legnagyobb dobos-tehetsége, nemzetközileg is keresett és elismert művész. Háromévesen választotta ezt a hangszert, 15 évesen már profi zenész, a legnagyobb hazai zenészekkel és számos külföldi művésszel játszott és játszik együtt. Dobosként, zeneszerzőként és producerként több mint 500 zenei album megszületésében vett részt. Számos szakmai díj birtokosa, 2020-ban szólóalbumát két kategóriában is Grammy-díjra jelölték.

"Mára a dobosok részéről nemzetközi tekintetben is komoly szerzői munkák látnak napvilágot, ezek közé tartozik a 'The Missing Song' című album, melyen kivétel nélkül mindent dalt Gergő jegyez. Bár róla elsősorban a briliáns technikával megáldott, csodagyerekként indult dobos fenomén jut eszünkbe, de az évek alatt szerzői énje felfejlődött hangszeres előadói kvalitásai mellé. A lemezen a nemzetközi trendeknek és a modern követelményeknek megfelelő, dobos ikonok által inspirált, vérbeli jazz-rock hallható. Mind a kompozíciók színvonalában, mind a dobolás terén el is érte, vagy éppen meg is haladta az elődöket. Múlt évi teljesítménye egy ereje teljében és kirobbanó alkotókedvében lévő művészt mutat" – írja méltatásában Bágyi Balázs. 

Gratulálunk!

? Teteje