Fonogram hírek

Ezzel a vadonatúj díjjal ünnepelhetnek az idei nyertesek a szombati Fonogram-napon

Ezzel a vadonatúj díjjal ünnepelhetnek az idei nyertesek a szombati Fonogram-napon

A sokszínű zenei paletta művészeinek sokszínű díj jár - ez idén szó szerint is teljesül, hála a megújított Fonogram-díjnak, melyet az április 24-i Fonogram-nap nyertes előadói már szombaton a kezükben tarthatnak!

Vadonatúj díjat kapnak az idei Fonogram-nyertesek

A MAHASZ 2020 decemberében hirdetett művészeti pályázatot a Fonogram - Magyar Zenei Díj nyerteseinek átadandó díjtárgy megújítására, melyben azt kérték, hogy a pályamű az aktuális zenei trendekre reflektáljon, miközben formája, üzenete időtálló, a közel három évtizedes múltra visszatekintő zenei szakmai díjhoz méltó legyen. A felhívásra 24 pályázó jelenetkezett. Közülük egy háromfős szakmai zsűri, valamint Szűts László, a MAHASZ elnöke választotta ki a befutót.

Üveg, pengető és a Fonogram által képviselt zenei világ sokszínűsége

A Fonogram-díj megújításának lehetőségét végül Sipos Balázs üvegművész nyerte el. Az alábbi videó segítségével betekinthetünk a műhelymunkába - így készült az idén újraálmodott Fonogram-díj!

A szakmai zsűri így értékelte az újjászületett zenei díjat:

Vizi Kata (művészeti vezető, Ybl Budai Kreatív Ház):

"Sipos Balázs alkotása letisztult, izgalmas, elegáns, mégis vagány, fiatalos, eközben kortalan. Tökéletes választás, hiszen finoman, de érthetően fogalmazza újra a pengetőt a képzőművészet nyelvén, miközben a Fonogram-díj arculati elemei is könnyen beazonosíthatók."

Gálhidy Péter (Munkácsy-díjas szobrászművész, Magyar Képzőművészeti Egyetem):

"Sipos Balázs munkája mindazt tartalmazza, amit egy díjplasztikától elvárhatunk. Egyszerre innovatív, elegáns, a tematikára fokuszáló, szép arányú tárgy. A fény kiemelt szerepe a legjobb választás volt egy szerteágazó műfajú zenei díj sokszínűségének megjelenítésére. Emblematikus volta ellenére, érzékeny plasztikai tartalmakat sem nélkülöző terv."

Lipóczki Ákos Levente (DLA, rektori megbízott, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem):

"Sipos Balázs üvegtervező alkotása progresszív és kortárs megoldást ad arra a kihívásra, mely során a zene sokszínűsége, érzékenysége, megfoghatatlansága egyszerre tükröződik, illan vagy hasít a retinánkba a díj által. A pályamunka emellett egy finom gesztussal magában foglalja a sztárság, a tehetség ikonját, melyet diszkréten, de egyértelműen közvetít a díjazott számára."

Sipos Balázs is szavakba öntötte a pengető és sokszínűség ihlette, és színezett, önött, csiszolt üvegdarabokból összeállított alkotás hátterét:

"A díj megtervezése során a fő hangsúlyt a színek és a színátmenetek kapták, amelyek egy egész színkört hoznak létre. Az egész spektrum megjelenítése a teljességet szimbolizálja, valamint a zenei világ színességére reflektál. A díj szerkezete - a fényképezőgép blendéjéhez hasonlatosan - ciklikusan áll össze, közepén egy ötágú csillag rajzolódik ki, ahol a fény akadálytalanul hatol át. A tárgy öt részből áll, amelyek spirálszerűen fonódnak egymásba, ezáltal egy örvényszerű dinamikusság jellemzi.

Formáját tekintve a gitárpengető adta az inspirációt, amelynek jellegzetes alakja mindenki számára jól olvasható, értelmezhető. Ez a forma kibillenti a középpont-szimetriából a tárgyat, ezáltal egy energikusabb, izgalmasabb forma jött létre."

Fonogram - Magyar Zenei Díj

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) közel három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. 2021 sem lehet kivétel, ráadásul Fonogram - Magyar Zenei Díj néven idén 18. alkalommal hirdetnek majd győzteseket.

Fonogram-nap 2021

Interaktív műsorfolyam 2021. április 24-én, szombaton egész nap, amelynek során az egyes zenei kategóriák nyerteseire online videók formájában derül fény. Kövesd az eseményeket a www.fonogram.hu oldalon, lájkold a Fonogram Facebook-oldalát, Instagram-profilját, figyeld a Fonogram TikTok-videóit, hogy első kézből értesülj! Csatlakozz a Fonogram-nap 2021 nevű Facebook-eseményhez!

Szakmai szavazás

A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, rekord mennyiségű 826 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holt verseny esetén 6) jelöltjét. Közülük kerülnek ki a második forduló voksai alapján a nyertesek.

Jelöltek

18 különböző zenei mezőnyben alakult ki a jelöltek mezőnye a mainstream pop-rocktól az alternatív/indie-rock, hard rock/metal, rap/hip-hop műfajokon át egészen az olyan speciális kategóriákig, mint a gyerekzene, a nép- és világzene, a szórakoztató stílusok vagy épp a jazz. A Fonogram-napon fény derül #azévslágere közönségszavazás nyertesére, valamint az életműdíjasok személyére is.

Amíg izgatottan várjuk a szombati bejelentéseket, az esélyesek listája a fonogram.hu oldalon olvasható:

A jelöltek listája megtekinthető ide kattintva! →

? Teteje